Ankara'da ASKOM Aralık Ayı Toplantısı Gerçekleştirildi
28 Aralık 2021

Ankara İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Zülfikar Akelma'nın yönetiminde, Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Dr. Avni Uygar Seyhan, Kamu Hastaneleri Genel Müdür Yardımcıları Uzm. Dr. İlkay Güler, M. Tayfun Arık ve Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Eren Usul’un katılımlarıyla Ankara ili Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu (ASKOM) aralık ayı toplantısı gerçekleştirildi.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nde gerçekleşen toplantıda konuşan Sağlık Müdürü Doç. Dr. Akelma, Ankara'nın sağlık konusunda güçlü bir alt yapıya ve hizmet kapasitesine sahip olduğu dile getirerek, “Ankara’nın bir çağrı aldıktan sonra ortalama vakaya ulaşma süresi 401 saniye. Vakaların yüzde 94’üne 10 dakika ve altında ulaşmış durumdayız. Bu yüzden burada çok büyük bir başarı öyküsü var. Bu konuda emek veren bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Acil sağlık hizmetlerinin pandemi ile birlikte çok farklı bir boyut aldığını ifade eden Doç. Dr. Akelma, “Bu konuda Ankara çok başarılı bir sınav verdi ve halen vermeye devam ediyor. Covid Çağrı Merkezi ve 112 Çağrı Merkezi arasındaki entegrasyonu sağlayarak aynı zamanda ikinci bir organizasyon yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Pandemi sürecini çok aktif bir şekilde yönettiklerini ve mevcut durumu ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yönlendirildiğini kaydeden Doç. Dr. Akelma, “Şu anda pandemi gidişatı açısından çok iyi bir bağışıklama oranına ulaşmış durumdayız. Şu anda iki doz ve üzerinde yüzde 80’deyiz. 18 yaş altını da dikkate aldığımızda aşılama oranımız oldukça iyi durumda. Bunların vaka sayılarına yansıması bizim için mutluluk verici. Vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre düştü. Bu da hastanelerimize yansıyan vakalarda kendini hissettiriyor” dedi.

Doç. Dr. Akelma, konuşmasının ardından ASKOM aralık ayı toplantısında, Ankara'daki kamu, özel ve üniversite hastaneleri acil sağlık hizmetleri ve acil ile ilişkili hastane hizmetleri hakkında genel değerlendirmelerin yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi. Akelma sunumunda; acil muayene sayıları, 112 ile gelen hasta sayıları, poliklinik sayıları, ameliyat sayıları, pandemi sürecinde covid yatan hasta dağılımı, acil servise başvuran günlük ortalama hasta sayısı, acil servis başvuru oranı, acil servis müşahede ortalama kalış süresi, acil servise ambulans ile gelen hasta sayısının toplam acil hasta sayısına oranı, acil servis yeşil sarı kırmızı alan başvuru oranları, özel ve üniversite hastaneleri acil muayene oranı ve 112 ile gelen hasta sayısı, primer ve sekonder nakil sayıları ile en çok sevk talep eden hastaneler, yer bulma oranları ve 2021'deki en çok sevk talep eden sebeplerine değindi.

Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Dr. Avni Uygar Seyhan ise konuşmasında, hastane yöneticileriyle çözüm önerileri noktasında iş birliği yapmak istenildiğini ifade ederek, hizmet kalitesinin artırılması için yöneticilerin saha ile iletişiminin önemine dikkat çekti.

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Eren Usul ise, ASKOM toplantılarının acil sağlık hizmet sunumunun değerlendirilmesi ve planlaması için önemli olduğuna değinerek, hastane öncesi ve hastanede emek veren sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

Ankara'da ambulans ile en çok hasta kabul eden; Ankara Şehir Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dr. Nafiz Körez Sincan Devlet Hastanesi de toplantı sonunda teşekkür belgesi ile ödüllendirildi.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü hizmet başkan ve başkan yardımcıları, kamu, özel ve üniversite hastaneleri yöneticileri ve acil servis sorumlularının katılımları ile gerçekleşen toplantı, değerlendirme ve soru-cevap yapılması ile sona erdi.

• A08Q2496.jpg
  • A08Q2751.jpg