Dünya Tütünsüz Günü
09 Ekim 2017

                Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şube Müdürlüğü tarafından "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" etkinlikleri  kapsamında "Bir Paket mi Bir Pedal mı?" Bisiklet turu yapılacaktır. Etkinlik kapsamındaki bisiklet turu  31 Mayıs Pazar günü saat 11:00'de Ankara Kurtuluş Parkından başlayacak olup, tur güzergahı, Kurtuluş Parkı,Celal Bayar Bulvarı, Tandoğan ve Anıtkabir istikametinde devam edecektir.  Tekrar aynı güzergah üzerinden Etkinliğin yapıldığı Kurtuluş Parkı'na dönülecektir. 

                Söz konusu etkinliğe  Müdürlüğümüz çalışanlarının katılımının sağlanması, ayrıca etkinliğe katılmak için ön koşul yoktur isteyen vatandaşlarımızda katılabilir. sivil vatandaşlarda da katılmak isteyenlerin  hususunda;


BASIN BİLDİRİSİ

                Tütün kullanımı ve bu nedenle meydana gelen sağlık sorunları 21. yüzyılda halen dünyanın, ülkemizin ve Ankara'nın en önemli Halk Sağlığı sorunları arasında yer alma özelliğini korumaktadır. Resmi rakamlar dünyada her yıl 6 milyon ve Türkiye’de de yaklaşık 100 000 kişi tütün kullanımına bağlı bir hastalık nedeniyle öldüğünü ortaya koymaktadır. Tütün kullanımı sadece kullananları değil, sigara, nargile, puro, pipo gibi tütün ürünlerini kullanmayan, ancak, bu ürünlerin dumanından etkilenen bireyler için de oldukça önemli riskler oluşturmaktadır. Bu duruma kamuoyunun da bildiği üzere pasif içicilik adı verilmektedir.

                 Bireylerin ve halkın sağlığını korumak amacıyla tütün kullanımı ile sistematik bir mücadele gereksinimi yıllar önce ortaya çıkmış, özellikle yapılan bilimsel çalışmalar bu mücadeleye yön vermiştir. Örneğin; 1950’li yıllardan bu yana, sigara ve akciğer kanseri başta olmak üzere hastalıkların arasındaki ilişkilerin bilimsel kanıtlarla ortaya konulmasından sonra, sağlık çalışanlarının bu konudaki rolleri daha da netlik kazanmıştır. İki binli yıllara gelindiğinde ise tütün kontrolünün sağlık çalışanlarının yanı sıra, ilgili bütün kurum ve kuruluşların işbirliğinde yürütülmesi gereği Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin çalışmaları başladığında ortaya konulmuştur. Türkiye gibi DSÖ’nün bu Sözleşmesi’ne taraf olan bütün ülkeler kendi “iç” düzenlemelerine bu bakış açısını yerleştirme çabası içinde olmuşlardır. Dolayısı ile, “tütünsüz” bir yaşam için sadece tütün kullananlara yönelik çabalar yerine, tütün kullanımının artmasına neden olan bütün durum ve koşullara dair düzenlemeler bugünün konusu ve hedefi haline gelmiştir. Örneğin; ülkede tütün kontrolü adımlarının başarılı olabilmesi için aynı zamanda “kaçakçılık ile mücadele”, aynı zamanda “tütün endüstrisi ile mücadele”, “aynı zamanda eğitim çalışmalarının artırılması” gibi çeşitli başlıkları gündeme her zaman taşımak gerekir. Bu yıl, DSÖ’nün 1988 yılından bu yana düzenli olarak kutladığı 31 Mayıs TÜTÜNSÜZ BİR DÜNYA GÜNÜ ana teması da TÜTÜN ÜRÜNLERİNDE YASA DIŞI TİCARETİN ÖNLENMESİ olmuştur. Günümüzde dünyada içilen her 10 sigaradan birisinin bu yolla tüketildiğine dair veriler bulunmaktadır. Bu rakam, tütün kontrolünün sadece sağlık söylemleri üzerinden ilerleyen bir çerçeveden çıkartma gereğini son derece net ortaya koymaktadır.

                 Ülkemizde, İl Tütün Kontrol Kurulu (İTKK) yapılanmaları tam da bu gereksinimi karşılayan özellikte olup üyeleri itibarıyla, tütün kontrolünde ilgili bütün tarafların temsiliyetine olanak sağlamaktadır. Yasa dışı ticaretin ülkemizde önlenmesi de bu noktada İTKK bileşeni kurumlarının temel sorumluluğunda olan bir ödev ve görevdir. Ankara İl Tütün Kontrol Kurulu da bu sorumluluğun bilinciyle, 31 Mayıs temasının da gereği olarak bu yıl çalışmalarına Ankara ilinde tütün ürünlerinin yasadışı ticarete daha fazla odaklanarak gerçekleştirecektir.

 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.